Tym słodkim tostom nikt nie potrafi się oprzeć. Tajemnicą ich smaku są 2 proste dodatki
Tosty francuskie, jak sama nazwa wskazuje, wywodzą się z kuchni francuskiej. Zwykle podaje się je na śniadanie, ale tosty francuskie w słodkiej wersji sprawdzą się też na deser lub podwieczorek. Dziś prezentujemy przepis na przepyszne tosty francuskie na słodko. Kto ich jeszcze nie zna, czas najwyższy, by spróbował.
Jakie pieczywo jest najlepsze na tosty francuskie?
Na tosty francuskie najlepiej jest wykorzystać czerstwe pieczywo. W ten sposób uratujemy je przed wyrzuceniem, ale też takie pieczywo po zanurzeniu w jajku i usmażeniu, ma najbardziej pożądaną konsystencję i miękkość. Jeśli jednak nie macie czerstwego pieczywa, możecie wykorzystać świeże. Najlepiej sprawdzi się tu pieczywo pszenne lub graham. Mogą to być bułki, chleb lub pieczywo tostowe.
Jak zrobić tosty francuskie z sosem karmelowym?
Tosty francuskie to pyszne danie na śniadanie lub deser, które łatwo przygotować. Dodatek masła i sosu karmelowego sprawia, że są wyjątkowo smaczne. Poniżej znajdziesz przepis na tosty francuskie z masłem i sosem karmelowym.
Przepis: Tosty francuskie z masłem i sosem karmelowym
Słodkie tosty francuskie podane z masłem i sosem karmelowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki chleba tostowego lub bułki
- 1 jajko
- ok. 50 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 2 łyżki masła do smażenia + 4 plasterki schłodzonego
Na sos karmelowy:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuCukier i wodę umieść w rondelku. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewaj dalej, aż cukier zrobi się złocisty. Wtedy dodaj masło i szczyptę soli i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Sos przestudź.
- Smażenie tostówJajka wybij do miseczki. Dodaj mleko, cukier i szczyptę soli. Mieszaj widelcem, aż składniki dobrze się połączą. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Połóż na niej trochę masła. Kromki pieczywa zanurzaj w masie jajecznej, a potem kładź na patelnię z masłem. Smaż, aż z dwóch stron będą ładnie zrumienione.
- Serwowanie tostówNa każdym toście połóż plasterek zimnego masła. Tosty polej cienką strużką sosu karmelowego i podawaj póki są ciepłe.
Z czym jeszcze można podać słodkie tosty francuskie?
Słodkie tosty francuskie można podać nie tylko z masłem i sosem karmelowym. Poza tymi dodatkami, doskonale będą też do nich pasować: cukier puder, miód, syrop klonowy, bita śmietana, dżem, świeże owoce, masło orzechowe, krem czekoladowy. Świetnym pomysłem jest też obtoczenie usmażonych tostów w mieszance cukru i cynamonu.